A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мигіївська громада
Миколаївська область, Первомайський район

Держпродспоживслужба інформує!

Дата: 16.04.2024 11:11
Кількість переглядів: 35

До уваги власників та орендарів водних об’єктів!

Фото без опису

 

 

Важливість проведення профілактичних заходів шляхом паразитологічного та гідрохімічного моніторингу задля недопущення поширення інфекційних захворювань риб, а також підвищення ефективності їх діяльності та якості продукції.

Оператори потужностей (об’єктів), що використовують їх для промислового вирощування (розведення) риби, зобов’язані зареєструвати ці об'єкти у відповідних державних органах ветеринарної медицини (за адресою: вул. Марії Демченко, 8в, м. Первомайськ, Миколаївська обл., 55207 Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області).

        Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надсилає матеріали для проведення роз’яснювальної роботи з рибними господарствами (потужностями) щодо важливості проведення профілактичних заходів шляхом паразитологічного та гідрохімічного моніторингу задля недопущення поширення інфекційних хвороб риб, а також підвищення ефективності їх діяльності та якості продукції. Матеріали для ознайомлення додаються додатками.

         Заходи боротьби розраховані на підвищення резистентності організму риб до захворювань, на знищення збудника в середовищі їх проживання, на профілактику і лікування риб. У планах передбачають потребу в дезінфекційних засобах, медикаментах,  обладнанні. Поточні плани ветеринарних заходів розробляють на рік за окремими видами робіт з розбивкою за термінами, а оперативні - на певний період по боротьбі з гострими заразними та незаразними захворюваннями. Планування і терміни проведення ветеринарних заходів повинні відповідати об'єктивним закономірностям прояву хвороб в тій чи іншій зоні.

У благополучних господарствах заходи носять переважно профілактичний характер, а в неблагополучних - вони вимушені, оздоровчі, спрямовані на ліквідацію хвороби. Плани по господарствам узгоджують з ветеринарним інспектором району і затверджуються керівником господарства, а при карантинних хворобах заходи затверджують на засіданні місцевої державної протиепізоотична комісії. В планах вказують найменування господарства, назву хвороби, метод і терміни оздоровлення, відповідальні організації або особи за оздоровлення та здійснення контролю.

При завезенні риби з іншого господарства, або з іншої країни проводять профілактичне карантинування. Зазвичай це невелика партія плідників і ремонтна молодь. Обов’язковий карантин для цієї групи зумовлений тим,  що від їх епізоотичного благополуччя залежить всі подальші рибоводні процеси і одержання мальків, вирощування цьогорічок, їх зимування і наступне вирощування товарної риби.

Щорічно, незалежно від епізоотичного стану водойм, рибу 3-4 рази піддають ветеринарному огляду та іхтіопатологічному дослідженню при планових весняних та осінніх, а також контрольних обловах). Що передбачено п. 11 розділу № І «Ветеринарно-санітарних правил для рибницьких господарств» (Державного комітету рибного господарства України).

Контрольні облови слід проводити двічі на рік в ІІ та ІІІ кварталах в зв’язку з тим, що на даний період припадає вегетаційний час у рибальстві (температура води вище 12Со).

Необхідно  залучати  фахівців Держпродспоживслужби до контрольних обловів та епізоотичного обстеження рибоводних господарств, що займаються розведенням та утриманням мальків риби, що відображено в розпорядженні головного державного інспектора ветеринарної медицини в Миколаївській області № 35-р від 07.04.2014.

Окремо слід нагадати спеціалістам Закон України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них» - який містить вимоги до вирощування риби:

           Лабораторні дослідження риби вітчизняного  виробництва з місцевих водойм за показниками проводяться два рази на рік з  кожного водоймища під час ветеринарно-санітарної оцінки стану водойм (ветеринарно-санітарна паспортизація). На всіх ставках необхідно проводити обстеження, облови, дослідження з послідуючим отриманням експертиз та видачою ветеринарних свідоцтв, що передбачено планами.

Гідрохімічний моніторинг.

          Згідно чинного СОУ – 05.01-37-385:2006 «Вода рибогосподарських підприємств. Загальні вимоги та норми» пунктом 4.2.6. дослідження (випробування) води передбачено в період облову ставків. В залежності від виду вирощуваної риби чи ікри, від технологічного процесу, скидних вод, басейнів та таке інше передбачені норми показників, які впливають на здоров’я ікри, мальків, розвитку товарної риби і які рекомендовано досліджувати на (ГДК) гранично допустимі концентрації.

         Результати (експертиза на воду) повинні вписуватись разом з експертним висновком на рибу у форму №1 на партію риби.

https://rada.info/upload/users_files/04376937/7280b1a78a8b11390869b893c5c6dd23.pdf

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь