A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мигіївська громада
Миколаївська область, Первомайський район

Йододифіцит .

Дата: 22.03.2024 13:56
Кількість переглядів: 20

ЙОДОДЕФІЦИТ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ І ЯК УБЕРЕГТИСЯ

     Мінеральні речовини входять до складу всіх клітин і тканин організму, гормонів та ферментів. Вони потрібні для нормальної діяльності серцево-судинної, нервової, м'язової та інших систем, беруть участь у синтезі важливих сполук, обмінних процесах, кровотворенні, травленні, нейтралізації шкідливих речовин, у побудові тканин організму та забезпечують сталість внутрішнього середовища.

Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

     В Україні існує природний дефіцит йоду. Йод необхідний людині протягом усього життя. Його нестача в організмі людини призводить до багатьох розладів ‑ захворювань щитоподібної залози, порушення обміну речовин, втрати слуху, затримки фізичного та розумового розвитку тощо. В менш важких випадках йододефіцит спричиняє апатію, зниження розумової активності, пам’яті, здатності до концентрації.

Профілактика йододефіциту

До щоденного раціону слід включити такі продукти:

  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
  • білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
  • морську капусту (ламінарію);
  • овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
  • яйця;
  • молоко;
  • яловичину;
  • волоські горіхи.

 

     Щоб запобігти проблемам, пов’язаним із йододефіцитом, потрібно їсти більше морепродуктів. Найкращий вибір ‑ вживання йодованої солі, при цьому необхідно дотримуватися кількох правил:

  • йодована сіль має термін придатності не більш як 6 місяців. Тому потрібно купувати сіль у невеликих упаковках;
  • йодовану сіль треба зберігати щільно закритою, в сухому й темному місці. Порушення умов зберігання призведе до випаровування сполук йоду;
  • за високих температур йод швидко вивітрюється. Тому додавати йодовану сіль у страви потрібно перед поданням до столу.

 

Здоровя набагато більше залежить від наших звичок і харчування, ніж від лікарського мистецтва!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь