Мигіївська громада
Миколаївська область, Первомайський район

ЗАЯВА ПРО ВИЗНАЧЕННЯ ОБСЯГУ СТРАТЕГІЧНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ОЦІНКИ

Дата: 24.04.2023 14:11
Кількість переглядів: 1005

ЗАЯВА ПРО ВИЗНАЧЕННЯ ОБСЯГУ СТРАТЕГІЧНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ОЦІНКИ

Детального плану території  земельної ділянки орієнтовною площею 0,5000 га, кадастровий № 4825485700:01:000:0207), в межах території Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури (виробництва та розподілення газу, постачання пари та гарячої води, збирання, очищення та розподілення води) в селі Генівка Первомайського району Миколаївської області.

 

Замовник СЕО та виконавець: Замовником проекту містобудівної документації є Мигіївська сільська рада Первомайського району, Миколаївської області (поштова адреса - Миколаївська обл., Первомайський р-н, с. Мигія, вул. Первомайська, буд. 50, код ЄДРПОУ: 04376937, час роботи: пн-пт 8:00-17:00, поштовий індекс: 55223, контактні телефони: 05161-61313, 05161-61342, голова/староста: Базалук Володимир Олексійович,

Виконавець — Товариство з обмеженою відповідальністю «Архітектурно-будівельна компанія «Архсіті», індекс 55200, Миколаївська область, місто Первомайськ, Миколаївська область площа Тараса Григоровича Шевченка, 7.

 

2. Вид та основні цілі документу державного планування (ДДП), його зв'язок з іншими документами державного планування: Детальний план території земельної ділянки орієнтовною площею 0,5000 га (кадастровий № 4825485700:01:000:0207) в межах території Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури водопостачання в селі Генівка Первомайського району Миколаївської області розробляється на підставі рішення Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області за № 32 від 22 лютого 2023 року “Про надання дозволу на розробку детального плану території земельної ділянки для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури (виробництва та розподілу газу, постачання пари та гарячої води, збирання, очищення та розподілення води)”.

Основна мета розроблення проекту детального плану території – визначення можливого  використання проектної ділянки для забезпечення оптимального розвитку мережі водопостачання села Генівка Первомайського району Миколаївської області, уточнення планувальної структури і функціонального призначення території для будівництва (встановлення) сталевої водонапірної башти в районі вулиці Центральна, покращення умов проживання населення, а також раціонального використання природних ресурсів і збереження навколишнього середовища.

Детальний план є містобудівною документацією місцевого рівня, яка визначає шляхи розвитку і стратегію забудови проектованої території, необхідний обсяг інженерної інфраструктури, характеристику природних умов, заходи щодо її інженерної підготовки та захисту у відповідності з чинними нормами, правилами, інструкціями, державними і галузевими стандартами містобудівного, санітарного, природоохоронного, протипожежного та інших законодавств.

При розроблені детального плану враховуються положення Законів України «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про стратегічну екологічну оцінку» та «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про основи містобудування», «Про автомобільні дороги», «Про природно-заповідний фонд України», «Про охорону культурної спадщини»,  Водного Кодексу України, Земельного Кодексу України, Лісового Кодексу України, Кодексу України «Про надра», ДБН Б. 1.1-14:2012 «Склад та зміст детального плану території», ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування і забудова території», ДБН Б.1.1-5:2007 "Склад, зміст, порядок розроблення, погодження та  затвердження розділу інженерно-технічних заходів цивільного захисту (цивільної оборони) у містобудівній документації", ДСТУ-Н Б. 1-12:2011 "Настанова про склад та зміст плану зонування території (зонінг)", ДБН В.1.1-24:2009 «Захист від небезпечних геологічних процесів, шкідливих експлуатаційних впливів, від пожежі. Захист від небезпечних геологічних процесів. Основні положення проектування», ДСП 173-96 «Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів», ДСТУ 3013-95 «Гідросфера. Правила контролю за відведенням дощових і снігових стічних вод - з території міст і промислових підприємств», ДБН В. 1.1.7-2016 «Пожежна безпека об’єктів будівництва», ДСТУ-Н Б В.1.1-27:2010 «Будівельна кліматологія», ДСТУ 8855:2019 «Визначення класу наслідків (відповідальності)», Наказ Міністерства охорони здоров'я від 17.03.2011  №145 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць». Затверджений у чинному порядку детальний план стане обов’язковим документом для всіх організацій та установ, які здійснюють будівництво на проектній території, а також при використанні землі в межах проектної території.

 

    1. Те, якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або обєктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля тому числі щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів):  

Проектна територія загальною площею 0,5000 (кадастровий № 4825485700:01:000:0207) відноситься до земель державної власності та знаходиться у розпорядженні Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області.   

Особливими вимогами до даного ДПТ є проектування в’їзду на земельну ділянку та її благоустрій. Крім того, слід  передбачити запровадження планувальних обмежень: охоронної зони ЛЕП; санітарно-захисної зони КТП; санітарно-захисної зони водопровідної мережі; санітарно-захисної зони споруд місцевої каналізації, вигребів.

Зазначена земельна ділянка розташована на околиці села Генівка Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області в межах кварталу вулиць Центральна та Польова  та межує:

  • з півночі – з автомобільною дорогою вулиці Центральна;
  • з півдня та заходу – з пустирями;
  • зі сходу – з одноповерховою житловою забудовою та будівлями громадського призначення, а також допоміжними будівлями і спорудами. Технічний стан будівель і споруд в кварталі в основному задовільний.

Земельна ділянка не огороджена парканом, має трав’яне покриття та вільна від забудови; за функціональним призначенням на даний час  не використовується.

Сусідні земельні ділянки відносяться до приватної власності.

На території, що охоплена проектом ДПТ, розташована артезіанська свердловина №1/21, дебіт якої складає 6,8 м3/год. Для централізованого питного водопостачання можливе використання водоносного горизонту в тріщинуватій корі докемрія.

Поруч з територією проєктної ділянки проходить повітряна ЛЕП напругою 10 кВ.

Житлова забудова населеного пункту не потрапляє до планованої санітарно-захисної зони  об’єкту, який передбачається розмістити на ділянці.   

Рельєф території ділянки спокійний з стійким ухилом.  Абсолютні відмітки коливаються від 119,52 м до 121,83 м над рівнем моря.

Небезпечні геологічні процеси  – відсутні. Горизонт підземних вод під час вишукування не виявлений. Територія проєктної ділянки не підтоплюється.

Проєктна земельна ділянка, на яку розроблений детальний план території, не межує з заплавою річки. На підставі прогнозних даних Первомайської РДА при піднятті рівня води в річці на 3,0 м  під час весняної повені частина території (близько 15%) може бути затопленою.

Дорожня мережа – проектна ділянка розміщена поруч з автомобільною дорогою з твердим асфальтобетонним покриттям по вулиці Центральна, тому детальним планом території передбачається влаштування зручних під'їздів з проїжджої частини автомобільної дороги до башти,  майданчика для розвороту автотранспорту та пішохідних доріжок.

Земельна ділянка, на яку розробляється детальний план території, розташована за межами комплексних охоронних зон об’єктів культурної спадщини та земель архітектурно-культурного призначення.

Потенційно-небезпечні об'єкти, які впливають на територію об'єкту -  відсутні. 

Проектована територія передбачена для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури (виробництва та розподілу газу, постачання пари та гарячої води, збирання, очищення та розподілення води). На території будуть розміщені:

  • артезіанська свердловина;
  • підземна насосний павільйон;
  • сталева водонапірна башта з обваловкою;
  • передбаштовий та дренажний колодязі;
  • водопровідна мережа;
  • майданчик для розвороту автотранспорту та пішохідні доріжки (з відповідними під’їзними автошляхами, впорядкуванням та озелененням території).

Проєктна ділянка розміщена поруч з автомобільною дорогою з твердим асфальтованим покриттям по вулиці Центральна, тому детальним планом території передбачається влаштування зручних під’їздів з проїжджої частини автодороги до башти та улаштування майданчика для розвороту автотранспорту (тип покриття - ущільнений  щебінь).

Параметри існуючого дорожнього профілю існуючої автомобільної дороги по вулиці Центральна під час будівництва не змінюються.

Інженерна підготовка ділянки передбачає вертикальне планування, з ув’язкою існуючого спланованого рельєфу з дорогами (проїздами), організацію відведення дощових та талих вод.

Територія засаджується декоративними і культурними деревами та кущами.

Періодичне вивезення сміття буде здійснюватися спеціалізованою організацією на договірних умовах при наповнені контейнерів з побутовим сміттям.

 

ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ ОБЄКТІВ ПЕРЕДБАЧЕНОГО КОМПЛЕКСУ ОБСЛУГОВУВАННЯ:

 

  • Площа території земельної ділянки ДПТ (орієнтовно) - 5000 м2;
  • Площа забудови -  175,0 м2;
  • Висота будівель (башта) – до 22,0 м;
  • Загальний будівельний об’єм – 86,7 м3;
  • Площа комплексного озеленення території - 1229 м2;
  • Споживання питної води  - 37,6 м3/добу;
  • Потреба в електроенергії – 13,5 кВт/добу;
  • Граничний відсоток забудови – 17,0%.

Реалізація проекту дозволить забезпечити мешканців с. Генівка безперебійним постачанням питної води та улаштуванням протипожежного водопроводу на випадок виникнення надзвичайної ситуації - пожежі.

Зміни вулично-дорожньої мережі та транспорту проектом ДПТ не передбачено.

На території зазначеної земельної ділянки, на яку розробляється проект ДПТ, за даними, наданими органами місцевої влади, не зафіксовано об’єктів культурної спадщини. Якщо, при господарської діяльності на території буде знайдено будь-які археологічні об’єкти, необхідно негайно сповістити відповідні державні установи та зупинити роботи до прибуття фахівців.

 

    1. Ймовірні наслідки Детальний план розробляється з урахуванням природо-кліматичних умов, існуючого рельєфу території, особливостей прилеглої території та забудови, з дотриманням пожежних та санітарних розривів. Обсяг СЕО визначається переліком основних екологічних проблем наявних на території.

Перелік ймовірних наслідків:

  а) для довкілля, у т.ч. для здоров'я населення:

  • повітряне середовище
    • Під час будівництва комплексу вплив на повітряне середовище буде зумовлюватись збільшенням викидів забруднювальних речовин від роботи двигунів транспортних засобів, при проведенні земляних, будівельно-монтажних робіт та устрої твердого покриття.  За прогнозом забруднюючі речовини будуть утворюватися в незначних  кількостях і без перевищення норм ГДК.
    • Потенційними джерелами забруднення атмосферного повітря при експлуатації об’єкту будуть автотранспортні засоби;
  • водне середовище – водоспоживання води з артезіанської свердловини в період нормальної експлуатації проектованого об’єкту 13,7 тис.м3/рік. Витрати води на зовнішнє пожежогасіння 5 л/с, на протязі не менш 3 годин, складають 54 м3 запасу води.  Забруднення поверхневих вод не очікується внаслідок достатньої віддаленості проектованого об'єкту від їх урізів, забруднення ґрунтових  вод — не очікується;
  • ґрунт – максимальне збереження природного рельєфу та ґрунтового покриву при виконанні вертикального планування території об'єкту і будівельних робіт, устрій твердого покриття майданчиків і пішохідних доріжок, запобігання неорганізованому стоку дощової води з території, відведення атмосферних опадів у понижені місця рельєфу місцевості, виконання зовнішньої та внутрішньої гідроізоляції підземних частин споруд та фундаментів;
  • біорізноманіття — викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, шумовий тиск, механічне порушення рослинного покриву при будівництві з наступним його відновленням при експлуатації об’єкту  - висадкою  дерев, квітів, та газонної трави;
  • здоров’я населення - викиди забруднюючих речовин, шумовий вплив та вібрація при спорудженні об’єкту. В ДПТ передбачено улаштування охоронної зони у відповідності з чинними нормами і правилами;
  • соціальне середовище —  покращення умов життя місцевого населення за рахунок безперервного забезпечення мешканців села водою питної якості, а також підвищення рівня  протипожежної небезпеки шляхом улаштування протипожежного водопроводу;

б) для територій з природоохоронним статусом – ділянка, на яку розробляється детальний план території, знаходиться поза межами структурних елементів екомережі Миколаївської області.

в) транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення.  Проектні пропозиції детального плану території не матимуть транскордонних наслідків для довкілля  сусідніх держав, оскільки розглянута територія розташована на значній відстані від них.

 

5. Виправдані альтернативи, які необхідно розглянути, у тому числі якщо документ державного планування не буде затверджено:

В якості альтернативного варіанту буде розглянуто «нульовий сценарій» без впровадження проектних рішень, внаслідок чого вірогідно продовження існуючих (найчастіше несприятливих) тенденцій щодо стану довкілля і соціально-економічного розвитку території.

Територіальні альтернативи не розглядалися у зв’язку з відсутністю іншої території необхідного розміру, розташованої у житлові забудові села Генівка Первомайського району Миколаївської області, композиційно і функціонально  пов’язаною з транспортною та інженерною інфраструктурою населеного пункту.

 

6. Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки:

Обсяг досліджень передбачається в обсязі, визначеному ст.11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку».

Методи, які будуть застосовані під час проведення СЕО:

  • інформаційний аналіз:
    • визначення переліку показників, які характеризують стан довкілля території, що підлягає СЕО;
    • збір і первинна обробка інформації;
    • вивчення тенденцій зміни показників;
  • організаційно-функціональний аналіз — визначення функцій суб'єкту господарювання, які необхідно виконувати для запобігання негативного впливу на об'єкти навколишнього середовища;
  • ситуаційний аналіз -  визначення переліку ситуацій і показників, які необхідно контролювати для запобігання негативного впливу на довкілля;
  • функціонально-вартісний аналіз — визначення витрат суб'єкту господарювання для підтримки і покращення стану навколишнього середовища району, що розглядається;
  • проведення  консультацій з природоохоронними органами, органами охорони здоров’я  та ветеринарної медицини щодо обсягу виконання досліджень на території, яка підлягає СЕО;
  •  інформування громадськості.

Для розробки СЕО передбачається використовувати наступну інформацію: статистичні спостереження стану довкілля Первомайського району, регіональні доповіді про стан навколишнього природного середовища в Миколаївській області Управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОДА,  збірник “Водний фонд Миколаївської області”, проект “Детальний план території земельної ділянки орієнтовною площею 0,5000 га, кадастровий № 4825485700:01:000:0207, в межах території Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області з метою відведення земельної ділянки для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури (виробництва та розподілу газу, постачання пари та гарячої води, збирання, очищення та розподілення води) для водопостачання села Генівка Первомайського району Миколаївської області, дані, які включені в інші законодавчі акти, що мають відношення до проекту ДПТ.

Критерієм під час здійснення стратегічної екологічної оцінки детального плану території проектованого об'єкту є її відповідність державним будівельним, санітарним  і природоохоронним нормам і правилам України.

 

    1. Заходи, які передбачається розглянути для запобігання, зменшення та помякшення негативних наслідків виконання документа державного планування:

Перелік проектних рішень для запобігання та зменшення негативного впливу планової діяльності на  навколишнє середовище:

  • планувальні заходи:
    • проектування об’єкту за чинними нормативними документами;
    • визначення переліку дозволених видів використання земельних ділянок;
    • функціональне зонування території;
    • визначення умов і обмежень використання земельних ділянок;
    • встановлення публічних сервітутів;
    • забезпечення сумісності існуючих об'єктів з проектованим;
    • визначення необхідності розвитку вулично-дорожньої мережі, організації руху, транспорту і пішоходів,  інженерних мереж і споруд;
  • захисні заходи:
    • виконання зовнішньої та внутрішньої гідроізоляції фундаментів і споруд;
    • відведення атмосферних опадів з території у понижені місця рельєфу місцевості;
    • влаштування твердого покриття території;
    • забезпечення виконання вимог природоохоронного законодавства щодо поводження з відходами,  у т.ч. їх роздільний збір і передачу на утилізацію або розміщення на звалищі;
    • забезпечення чинних нормативних рівнів акустичного тиску на об'єкти навколишнього середовища і населення села Генівка;
    • зведення до мінімуму витоків з водопровідних мереж за рахунок правильної експлуатації та своєчасного проведення ремонтів систем водопостачання;
    • устрій озеленення території;
  • ресурсозберігаючі заходи:
    • наявність лічильників в мережах електропостачання  та водопостачання;
    • планування території з максимальних збереженням природного рельєфу і рослинного світу, відведення атмосферних опадів з території;
  • компенсаційні заходи:
    • озеленення території.

 

    1. Пропозиції щодо структури та змісту звіту про стратегічну екологічну оцінку:  Структура та зміст звіту про СЕО буде виконано відповідно до вимог частини другої ст. 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» з урахуванням вимог Методичних рекомендацій із здійснення стратегічної екологічної оцінки документів державного  планування, затверджених наказом Міністерства екології і природних ресурсів України № 296 від 10.08.2018р.

 

9. Орган, до якого подаються зауваження і пропозиції, та строки їх подання:  Протягом 15 діб з дня оприлюднення Заяви на офіційному сайті уповноваженого органу, громадськість має право надати зауваження та пропозиції щодо визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки містобудівної документації “Детальний план території земельної ділянки орієнтовною площею 0,5000 га, кадастровий № 4825485700:01:000:0207, в межах території Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області з метою відведення земельної ділянки для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури (виробництва та розподілу газу, постачання пари та гарячої води, збирання, очищення та розподілення води) для водопостачання села Генівка Первомайського району Миколаївської області.

Пропозиції та зауваження подаються до Мигіївської сільської ради Первомайського району, Миколаївської області (поштова адреса Миколаївська область, Первомайський район, село Мигія, вулиця Первомайська, будинок 50, код ЄДРПОУ: 04376937, час роботи: пн-пт 8:00-17:00, поштовий індекс: 55223, контактні телефони: 05161-61313, 05161-61342.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь