ПАМ’ЯТКА щодо захисту зернопродуктів від радіоактивного забруднення
ПАМ’ЯТКА
щодо захисту зернопродуктів від радіоактивного забруднення
Поверхневе забруднення може бути аерозольним та контактним. Поверхневого забруднення можуть зазнати продукти, сировина, вода та інші об'єкти, на які потрапляють радіоактивні речовини. Таким самим чином забруднюється харчова продукція на складах, у приміщеннях цехів у процесі переробки, якщо склади, приміщення, обладнання не герметичні, а система вентиляції не обладнана надійними фільтрами повітря, що надходить. Забруднення продуктів та сировини може відбуватися під час транспортування у відкритому вигляді, при обробці – на забрудненому обладнанні та у випадку пакування готової продукції в забруднену тару.
Радіоактивні речовини, які потрапили на поверхню твердих матеріалів, забруднюють їхні поверхневі шари.
Незахищене зерно (пшениця, ячмінь, жито, рис), при вільному осіданні радіоактивних речовин на нього, забруднюється на глибину 4-6 см, під час вітру – глибше, на 6-8 см. Таким чином, до 95% радіоактивних речовин концентрується на поверхні насипу шаром 6-8 см.
Зернопродукти, запаковані в тканинні мішки, забруднюються у шарі, який прилягає до тканини, на глибину:
для борошна – 1-2 см, для зерна – 3-5 см.
Забруднюються тільки ті мішки, які лежать у верхньому ряду штабеля або контуру.
Рослини можуть забруднюватися радіоактивні речовини, які осідають на листя, стебло, плоди, та засвоювати частину радіоактивних ізотопів із забрудненого грунту кореневою системою.
Фітосанітарні рекомендації:
- Вивезення продукції з місць зберігання де немає можливості зробити герметизаційні заходи за допомогою спеціалізованого транспорту. При перевезенні продуктів транспортом загального користування їх необхідно вкривати.
- Герметизація виробничих та складських приміщень, встановлення фільтрів поглиначів на вентиляційних системах, протипилових фільтрів, кондиціонерів, герметизацію технологічного обладнання.